Announcement

Collapse
No announcement yet.

Eurobasket 2013 - Slovenija

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    CESKA REPUBLIKA - ČESKÁ REPUBLIKA
    GRUPA (C)



    Ucinak Ceske na Evropskim prvenstvima


    Kao sto vidite, Ceska nije narocito poznata kao kosarkaska nacija. Samo tri puta je njihova reprezentacija uspela da se kvalifikuje na Evropsko prvenstvo, ukljucujuci i ovogodisnji turnir.

    U kvalifikacijama su bili u grupi sa Italijom, Turskom, Belorusijom i Portugalom. Zavrsili su kao treceplasirana ekipa, izjednaceni sa Turskom po broju pobeda i poraza (5-3). Ipak, zbog losijeg medjusobnog skora (82-64; 58-81), Cesi su zavrsili iza Turaka.

    Samo ucesce na ovom turniru je dovoljan uspeh za ovu reprezentaciju, tako da ne treba puno ocekivati od njih. Moze se reci da ce biti iznenadjenje ako uopste zabeleze pobedu.



    Lider reprezentacije Ceske

    Jan Veselý


    Vesely je privukao paznju NBA skauta igrajuci za Partizan od 2008-2011. Za to vreme je osvojio 3 domace lige, 3 domaca kupa i 3 ABA lige, a najveci uspeh je postigao kada je 2010. dosao do F4-a Evrolige. Te iste godine, Vesely je proglasen najboljim mladim igracem Evrope od strane FIBA-e. 2011. godine, Vesely je odlucio da se oproba u najjacoj ligi sveta. Izabran je kao 6. pik na draftu od strane Washington Wizardsa i na razocarenje svih, nije uspeo da se prilagodi u NBA-u. Njegov atleticizam je njegova najveca prednost, ali su nedostatak suta i ball handlinga najvise uticali na to da ne dobije dovoljno minuta. Povratak u Evropu je gotovo neizbezan.
    sigpic

    Comment


    • #17
      GRUZIJA - საქართველოს
      GRUPA (C)



      Ucinak Gruzije na Evropskim prvenstvima


      Ovo je tek drugi nastup Gruzije na Eurobasketu, i ujedno tek drugi nastup na jednom od vecih kosarkaskih turnira. Na proslom Evropskom prvenstvu, Gruzini su zahvaljujuci pobedama protiv Ukrajine i Belgije prosli u narednu fazu turnira i na kraju zauzeli 11. mesto.

      U kvalifikacijama su bili u grupi sa Bosnom i Hercegovinom, Letonijom, Holandijom i Belgijom. Zavrsili su kao drugoplasirana ekipa, sa izjednacenim skorom kao Bosna i Hercegovina (6-2), ali losijim medjusobnim skorom (96-95; 103-107).

      Ocekivanja za ovaj turnir nisu velika i verovatno je da nece uspeti da se kvalifikuju za narednu rundu.



      Lider reprezentacije Gruzije

      Ricky Hickman


      Plejmejker Maccabi Tel Aviva, Ricky Hickman je glavni igrac reprezentacije Gruzije. Prosle sezone je u Evroligi belezio 13.5 poena, 2.7 skokova, 3 asistencije i 1.4 ukradenih lopti, a u utakmici protiv Khimki-a ove godine je dao 30 poena, sto je njegov Evroligaski rekord. Hickman je atletski potkovan PG koji ima odlican prodor, a jos bolji je kada zavrsava u reketu. Takodje, Hickman ima solidan sut za 3 poena.
      sigpic

      Comment


      • #18
        SLOVENIJA
        GRUPA (C)




        Ucinak Slovenije na Evropskim prvenstvima


        Od trenutka kada je postala nezavisna drzava, Slovenija je nastupala na svakom Evropskom prvenstvu od 1993. godine. Prvi veci uspeh, reprezentacija Slovenije je postigla na Eurobasketu 2005. kada je zauzela 6. mesto. Na narednom Evropskom prvenstvu, Slovenci su zauzeli 7. mesto, da bi vec na narednom turniru, u Poljskoj 2009. napravili najveci uspeh u svojoj istoriji zauzevsi 4. mesto (u polufinalu su izgubili od Srbije 96-92). Na prethodnom Eurobasketu, 2011. u Litvaniji su jos jednom bili 7.

        Spoiler

        Slovenija pred Evropsko prvenstvo


        Od drzava bivse Jugoslavije, Slovenija ima verovatno najbolje sanse da na ovom takmicenju osvoji medalju, prvu u svojoj istoriji. Sama cinjenica da su domacini na ovom Evropskom prvenstvu bi trebala da uveca njihove sanse, ali se moze ispostaviti kao mac sa dve ostrice, ukoliko ne budu mogli izdrze pritisak domace publike. Realan plasman za ovu ekipu je 1/4 finala, ali iznenadjenja su se desavala ranije.


        Lideri reprezentacije Slovenije


        Goran Dragic



        Goran Dragic je brz, atletski potkovan PG koji je odlican u tranziciji i u prodiranju do kosa, a u poslednje vreme je dosta radio na svom sutu. Draftovan je kao 45. pik na draftu 2008. od strane San Antonio Spursa, ali je kasnije trade-ovan u Phoenix, za koji, nakon kratke epizode u Houstonu i Caja Laboralu, i danas nastupa. Ova sezona mu je bila najbolja u karijeri, postavio je rekordne brojke u skoro svim kategorijama. U proseku je imao 14.7 poena, 7.4 asistencije, 3 skoka i 1.6 ukradenih lopti. Od njega ce se na ovom prvenstvu ocekivati da maksimalno ubrzava igru i postize poene u tranziciji.

        Bostjan Nachbar



        Iskusni Bostjan Nachbar je cetvorka koja moze da pogodi sut za tri poena. U karijeri je do sada nastupao za 11 klubova, kako u Evropi tako u NBA-u. Draftovan je kao 15. pik 2002. godine od strane Houston Rocketsa. U NBA-u je proveo sest godina, za to vreme je vazio za role playera i imao je solidne brojke. Nakon toga se vratio u Evropu, a prosla sezona je bila njegova najbolja. U Evroligi je belezio 16 poena u proseku, a u julu ove godine je postao novi igrac Barcelone, njegovog 12-og kluba u karijeri.
        sigpic

        Comment


        • #19
          HRVATSKA
          GRUPA (C)




          Ucinak Hrvatske na Evropskim prvenstvima


          Reprezentacija Hrvatske je redovan ucesnik Evropskih prvenstava, a kao dva najveca uspeha se racunaju dve bronzane medalje na Evropskim prvenstvima 1993. i 1995. Nakon toga krece pad, reprezentacija Hrvatske na sledecih osam Eurobasketa nije uspela da postigne bolji uspeh od 6-og mesta, a na prethodnom Evropskom prvenstvu reprezentacija je zauzela 13. poziciju.

          U kvalifikacijama ova ekipa nije imala poraz, a bila je u grupi sa Ukrajinom, Austrijom, Madjarskom i Kiprom. Na ovom turniru se od njih ocekuje da prodju u narednu fazu takmicenja, a svakako imaju tim i za nesto vise.


          Lideri reprezentacije Hrvatske


          Ante Tomic



          Ante Tomic je karijeru poceo u Zagrebu, a za reprezentaciju Hrvatske je nastupao u svim kategorijama. 2009. je proglasen za MVP-a ABA lige i nakon pet godina je odlucio da napusti Zagreb i nastavi karijeru u Real Madridu. Tamo je proveo tri godine i sa kraljevskim klubom osvojio nacionalni kup u poslednjoj godini. Sezonu pre toga je uvrsten u prvu petorku ACB lige. Ipak, na leto 2012. Tomic potpisuje ugovor sa najvecim rivalom, Barcelonom. Sa Kataloncima osvaja ACB ligu, a ujedno je izabran u njenu idealnu petorku, kao i u petorku Evrolige.

          Bojan Bogdanovic



          Bogdanovic je karijeru poceo u Mostaru u kojem je proveo dve godine. Nakon toga je igrao za Real Madrid, Murcia-u i Cibonu. Sa hrvatskim timom je igrao Evroligu u sezoni 2010/11 i belezio je 18 poena u proseku. U leto 2011. je napustio Cibonu i potpisao ugovor sa Fenerbache-om. Iste godine se prijavio za NBA draft. Izabran je kao 31. pik od strane Miami Heata, ali je odmah trade-ovan u Minnesotu za Norrisa Colea. Zatim je jos jednom trade-ovan u Netse za pika druge runde ovogodisnjeg drafta. Sledeca sezona je trebala da bude njegova prva u NBA-u, ali to nece biti slucaj, jer su pregovori izmedju Netsa i Fenerbache-a oko njegovog ugovora propali.
          sigpic

          Comment


          • #20
            GRUPA D


            RUSIJA - РОССИЯ


            Otvaranje grupe D moramo uz sav respekt prema ostalim reprezentacijama, početi sa reprezentacijom Rusije.

            Učinak Rusije na Evropskim prvenstvima kao samostalna zemlja



            Nakon raspada Sovjetskog Saveza na 15 zasebnih država, kvalitet košarke na tim prostorima drastično je opao. Od tih 15 država, svega 2 su nastavile uspešan put nekadašnje države. Reprezentacija Rusije i reprezentacija Litvanije.

            Rusija se trenutno nalazi na 6. mestu FIBA svetske rang liste. Zabeležila je skok od 5 mesta, zahvaljujući osvojenom trećem mestu na letnjim olimpijskim igrama u Londonu, 2012. godine.

            Kratak pregled učešća Rusije na Evropskim prvenstvima od 1993. godine


            1993.

            Rusija je nakon raspada Sovjetskog Saveza, postala članica FIBA, tačnije, 1992. godine. Svoje prvo prvenstvo kao samostalna država odigrala je već 1993. u Nemačkoj, na kojem je osvojila srebrnu medalju, izgubivši u finalu od domaćina prvenstva, reprezentacije Nemačke.

            1995.


            Samo godinu dana ranije, reprezentaciaj Rusija zauzela je drugo mesto na Svetskom prvenstvu u Torotnu, doživevši debakl od 46 razlike u finalu protiv američkog Dream Team-a. Ipak, sa gotovo neizmenjenim timom, i bez Amerikanaca, Rusija je bila najveći favorit za osvajanje prvenstva. Medjutim, nekadašnji reprezentativci Sovjetskog Saveza, poput, Arvydas Sabonis-a, Šarūnas Marčiulionis-a i Valdemaras Chomičius-a, bili su prevelik zalogaja ispostaviće se za Karaseva i družinu. Rusija je to prvenstvo završila kao sedmoplasirana reprezentacija

            1997.


            2 godine kasnije, Karasev, Pashutin i ekipa, pucali su ponovo na visoko. Kvalitet je bio tu, želja takodje, ali ovog puta im se na putu isprečila, te godine fantastična Italija sa Fućkom, Majersom i Markonatom. Rusija je morala preko Grčke do bronzane medalje, kao utehu za propuštenu priliku za borbu za titulu najboljeg na starom kontinentu.

            1999.

            Već u prvom delu grupne faze se videlo da Rusija nije kadar za velike domete. Jedva savladana reprezentacija Madjarske i poraz od Španije, a zatim i Francuske u drugom delu, poslali su Ruse pravo na Italijane, koji su nastavili gde su stali 1997. godine. Pobedili Rusiju u 1/4 finalu, a kasnije došli i do titule prvaka Evrope. Rusija je morala o dodatno razigravanje za plasman od 5. - 8. mesta. Poraz od 31. razlike od Litvanije doneo im je razočaravajuće šesto mesto.

            2001.


            Rusija je ponovo prerano završila svoje takmičenje. kao i pre 2 godine, 1/4 finale im je bilo najdalje što su stigli. Crvena furija bila je bolja od Rusa, te su Rusi u dodatnom razigravanju došli do 5. mesta nakon pobede nad Francuskom. Još jedno u nizu razočarenje za rusku košarku.

            2003. i 2005.


            Godine o kojima nije potrebno trošiti reči. Prava košarkaška katastrofa. Ponovo kraj u 1/4 finalu, a najgore je što i razigravanje nije išlo kako treba, pa je Rusija na oba ova takmičenja završila kao osmoplasirana reprezentacija.

            2007. Španija







            Godina koja je ostala zlatnim slovima upisana u novijoj košarkaškoj istoriji ove zemlje. Sastav u odnosu na onaj koji je doživeo 2 godine ranije u našoj zemlji bio je gotovo nepromenjen. Jedina ključna promena u odnosu na te godine je trener. Dejvid Blat preuzeo je klupu ruske reprezentacije i doneo prekopotrebne novine. Rusija je ceo ovaj turnir odigrala maestralno. Pogotovo u defanzivi. Statistika to ne poriče. Rusija je bila druga najbolja defanzivna ekipa, dozvolivši svega 66 poena po meču. Rusija bila najbolja u segmentu ukradenih lopti kao i u asistencijama, i zajedno sa Španijom bila ekipa sa najboljim procentom šuta iz igre.

            Rusija je upravo dobrom odbranom uspela da u finalu pobedi reprezentaciju Španije, spustivši ih, za Špance, neverovatnih 59. poena. Treba reći da je Španija tokom celog toka prvenstva protivnicima ubacivala više od 80 poena.

            da se podsetimo samog kraja finalne utakmice


            Najbolji igrač ruske reprezentacije, celokupnog turnira i FIBA igrač godine.



            Njegova partija u 1/2 finalu protiv Litvanije, ostala je upamćena kao jedna od 10 najboljih u istoriji Evropskih prvenstava. Njegovih 29 poena uz šut iz igre 10/14 donelo je Rusiji plasman u finale.

            Pored Kiriljenka, mora se reći da su veliku zaslugu za igru Rusije imali i Viktor Hirijapa i J.R. Holden.

            2009.


            Rusija je na ovo prvenstvo došla kao branilac titule, sa samopuzdanjem i verom da će ponoviti uspeh iz Španije. Da neće biti med i mleko, videlo se još u grupnoj fazi, kada su Nemci i Francuzi bili bolji od Rusa, koji su u grupi uspeli da savladaju samo slabe Letonce. Rusi će podići nivo igra u drugoj fazi i u novoformiranoj grupi biti bolji od Grka i Hrvata, te će se kao drugoplasirani u svojoj grupi ukrstiti sa nama, Srbijom. Za nas nikad veća radost, za Ruse nikad veća tuga i razočarenje, jer su polagali velike nade u ovaj tim. Vratiće se kući kao sedmoplasirana ekipa.

            2011.



            Očigledno je ekipi Dejvida Blata prvenstvo od pre 2 godine došlo, što bi naš narod rekao "kao budali šamar", te su ovoga puta u Litvaniji krenuli žestoko od samog početka. Ruku na srce, bili su najlakšoj grupi, te su ostvarili sve 5 pobede. U 1/4 finalu su čekali i na kraju dočekali svoju osvetu. Pobedili su Srbiju i krenuli u pohod ka medalji. Ali njihov dželat ovog puta bila je reprezentacija Francuske. Parker i ekipa bili su jači od Rusa i poslali ih samo u borbu za utešno treće mesto, što su Rusi i dobili, jedva protiv reprezentacije Makedonije.

            Rusija pred prvenstvo u Sloveniji


            - Od reprezentacije Rusije prošle godine oprostio se Andrej Kiriljenko. Andrej je rekao da više ne može da uskladi poslovne i porodične obaveze, i da ne želi na dalje da propušta priliku da gleda kako mu deca odrastaju bez oca, uzimajući u obzir gust NBA raspored, i da zbog toga ne želi da žrtvuje još jedno leto bez njih.

            - Drugi značajan udarac za reprezentaciju Rusije i razlazak sa trenerom Dejvidom Blatom.

            - Treća stvar koja je uzdrmala reprezentaciju Rusije pred sam turnir je ostavka Fotisa Katsikarisa na mesto šefa stručnog štaba pre tačno mesec dana. Raskid je protekao burno, s obzirom da je Fotis optuživao predsednicu saveza da je njegov posao učinila nemogućim, postavljajući pred njim veliki broj prepreka kako bi ga naterala da podnese ostavku. Na njegovom mestu se sada nalazi njegov pomoćnik, Vasili Karasev, koji je predvodio rusku studentsku reprezentaciju na Univerzijadi u Sočiju. Iako je on postavljen kao trenutno rešenje, čini se da će Vasili na njegovu sreću ili nesreću voditi reprezentaciju Rusije pod ovakvim uslovima na prevenstvo u Sloveniji.

            - Viktor Hirijapa takodje je izjavio da neće nastupati za svoju reprezentaciju zbog umora koje njegovo telo više ne može da izdrži, i da nije imao odmora od Evropskog prvenstva 2011 godine.

            - Otkaz reprezentaciji uputio je i Timofej Mozgov.

            Sastav Rusije



            od koga se očekuje da preuzme igru Rusije na prvenstvu u Sloveniji?

            Aleksej Šved


            Na mladjima svet ostaje, a Šved sad 24. godina to jeste. U svojoj ruki sezoni u NBA ligi, prosečno je beležio 8.6 poena (5. od svih Rukija) i 3.7 asistencija (2. od svih Rukija) za 23.9 minuta po meču.

            U sezoni kada je CSKA igrao finale Eurolige, Šved je imao zapaženu ulogu. Dobio je nagradu BEKO PBL Playoffs MVP, zbog pomaganja ekipi da postane prvak države, beležeći 14.3 poena, 2.3 skoka i 4 asistencije, uz procenat šuta od 60% za 3pt. U 21 utakmicu u najjačem evropskom takmičenju, beležio je 10.6 poena, 2.6 skoka i 3 asistencije uz procenat šuta za 3pt od 49.3%

            Vitali Fridzon



            sa 28 godina, Vitali je jedan od iskusnijih igrača u reprezentaciji. Njemu će ovo biti 4 Evropsko prvenstvo. Veoma raznovrstan igrač u napadu koji će bez problema šutirati za 3pt, ili će iskoristiti svoju brzinu i iskoristiti prazan prostor u odbrani protivnika. Veoma dobar timski igrač koji igra školski, bez previše komplikacija. Solidan odbrambeni igrač, s tim što često puta zna biti i previše agresivan. Sa ruskom reprezentacijom ima osvojeno 3 mesto na Olimpijskim igrama 2012 u Londonu kao i 3 mesto na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

            Sergej Karasev


            Sergej Karasev je sin trenera i bivšeg košarkaša Vasili Karaseva, stoga je logično da poseduje visok košarkaški IQ, koji mu omogućuje da utiče na tok utakmice čak i kada ne postiže poene. Nesebičan je, sjajan passer, pravi dobre odluke i ima odličan pregled igre. Poene uglavnom postiže šutem, za koji mu treba jako malo prostora, a pored toga je i levak. Borben je, bori se za skokove uprkos nedostatku snage. Poseduje odličnu visinu za obe krilne pozicije. Impresirao je skaute na ovogodišnjem Hoop Summitu u Portlandu. Bio je član Ruske reprezentacije koja je osvojila bronzu na Olimpijskim igrama 2012. Prethodne godine je bio glavni strelac BC Triumpha, tima koji je igrao Eurocup. Voljan je da predje preko bare i zaigra u najjačoj ligi na svetu, uz manju ulogu i smanjenu minutažu.

            Sergejeva najveća mana je svakako nedostatak snage, nešto što se nije toliko osetilo u Evropi, ali će sigurno imati svog udela u NBA. Prosečan je atleta, pitanje je koliko će moći da doprinosi u odbrani, ima problema sa čuvanjem "atletskih frikova". Brzina, zajedno sa lateralnim kretnjama mu nisu na najvišem nivou, blago rečeno. Iako ima sjajan šut za 3 poena, Karasev se muči sa šutem sa polu-distance, tačnije, dosta je nekonstantan sa ovim šutem. Pored toga previše vremena provodi oko linije za 3 poena i previše se oslanja na taj šut, umesto da pokuša da iskombinuje svoj ofanzivni repertoar. Kada se ipak odluči na prodor, ima poteškoća sa završavanjem oko obruča. Prelaskom u NBA, biće prisiljen da se privikava na potpuno drugačiji način života.
            Originally posted by Brajkula
            Veruj meni, radi kako hoćeš

            Brajkula, 2014. N.E

            Comment


            • #21
              Grupa D

              ITALIJA - ITALIA




              Predstavljanje reprezentacija u Grupi D, nastavljamo sa reprezentacijom Italije.

              Učinak Italija ne Evropskim prvenstvima



              Košarkaška reprezentacija Italije je druga po broju nastupa na Evropskim prvenstvima, sa svega 2 učešća manje u odnosu na reprezentaciju Francuske koja broji 37 nastupa na najjačem takmičenju starog kontinenta. Uprkos tome, Italija nema veliki broj medalja iza sebe, i veći deo istih došao je pre više od 20 godina.

              Italija je član FIBA od 1932. godine i nakon Olimpijskih igara u Londonu i osvežene FIBA rang liste, Italija se nalazi tek na 21. mestu, što predstavlja pad od 14. mesta u odnosu na prethodnu rang listu.

              Najzapaženija učešća reprezentacije na Evropskim takmičenjima


              Reprezentacija Italije je od samog početka svog postojanja imala veliki problem sa ostvarivanjem dobrih rezultata. Nakon srebrnih medalja 1937. i 1946. uslediće period tridesetogodišnje pauze, pre nego li što će Italija osvojiti jednu od tri medalja na Evropskim prvenstvima.

              Tek u eri Djankarla Prima, odličnog defanzivnog stručnjaka, Italija je došla do značajnih dostignuća na Evropskim prvenstvima, osvojivši 2 bronzane medalje na prvenstvu 1971. u Zapadnoj Nemačkoj i četiri godine kasnije 1975. u Jugoslaviji

              Sandro Gamba vodio je reprezentaciju Italije do tada njihovog najvećeg uspeha. Pod njegovim vodjstvom će Italija osvojiti svoju prvu medalju na Olimpijskim igrama, srebro 1980. u Sovjetskom Savezu i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, 1985. u Zapadnoj Nemačkoj

              Ipak najveći uspeh do tada Italijani će ostvariti 1983. godine u Nantu, gde će se okititi zlatnom medaljom i ostvariti najveći uspeh u istoriji italijanske košarke.



              Dino Menegin, Pjerluidji Marcorati, Renato Vilalta i družina su lagano prošetali turnirom, ostavljajući sve iza sebe i zasluženo došli do najsjanijeg odličja.

              Drugo najveće dostignuće nakon zlata u Nantu, bila je srebrna medalja 1991. u Rimu nakon čega je Italija dobila novog trenera, čija je najbolja preporuka za to mesto bilo osvajanje kupa Italije i Kup pobednika kupova sa Virtusom iz Bolonje. Ipak, Etore Mesina je za svoj mandat Italiji doneo samo jednu medalju, i to srebrnu sa prvenstva u Španiji, 1997. godine

              Naš stručnja, Bogdan Tanjević je na najbolji način iskoristio odlične igrače u svom timu poput Denis Markonata, Gregora Fućke, Karltona Majersa, Djankulu Bazilea, Djokomoa Galandu i Italiji doneo drugo zlato, 1999. godine u Francuskoj


              Nakon toga Italijani nisu imali previše uspeha sem bronzane medalje 2003. godine u Švedskoj pod vodjstvom Karla Rekalkatija.

              Italija pred prvenstvo u Sloveniji

              - Najveći udarac za reprezentaciju Italije biće izostanak njihovog najboljeg igrača, Andrea Barnjanija. Sada je to već zvanično, jer ne postoje teoretske šanse da se oporavi do 4. septembra. Pored Barnjanija, sa spiska su otpali i Danilo Galinari kao i Denijel Heket, takodje zbog povreda.

              - Drugi ogroman udarac koji bi mogao da zadesi Italijane je i velika šansa da sa njima zbog povrede članka neće biti ni Luidjija Datomea, najboljeg igrača Seria A prošle godine i novog člana Detroit Pistonsa. Za sada trener Italije može samo da se nada da će moći da računa na njega.

              Sastav Italije



              Ko će voditi glavnu reč u reprezentaciji Italije

              Luidji Datome



              Pretpostavimo da će Datome biti spreman za Evropsko prvenstvo. All-around igrač kakav trenutno treba Itlaiji. Čovek koji zna sve sa loptom. Odličan 1 na 1 igrač sa odličnim prvim korakom i sa veoma dobrim atletskim sposobnostima. Meka ruka, odličan šut sa velikim prostom za dalji napredak. Nezaustavljiv kod kretnji na low-post-u. Istračava odlično kontre zahvaljujući brzini i koordinaciji. Kontrola lopte jako dobra, i povrh svega, odličan timski igrač sa odličnim pregledom igre. Ateltske sposobnosti mu dozvoljavaju da efikasno završi napad svog tima, i koji put izblokira protivnički pokušaj. Odličan skakač i pun samopuzdanja tokom celog meča. To je baš ono što je potrebno Italiji usled velikog broja otkaza zbog povreda. Ne bude li kojim slučajem mogo da se nadje u Sloveniji, ne gubi samo Italija, već i svi mi koji bi užživali u njegovim igrama.

              Marko Belineli


              Iako na početku sezone nije imao zagarantovano mesto u rotaciji Bulsa, Marko je uspeo da pronadje svoju formu pred kraj godine, i postao ključ uspeha Čikaga u toj sezoni. Šutirao je sa veoma dobro i sa samopouzdanjem, a ono što mu je donelo više minuta, i mesto na terenu kada je to bilo potrebno ekipi, je način na koji je on igrao odbranu. Sem što je jako dobar defanzivni igrač, i što ima nesumnjivo dobar šut, je i njegovo samopuzdanje i sposobnost da ostvari dobru komunikaciju i saradnju sa saigračima. Njegov kvalitet u svim pogledima, garantovao je loptu u njegovim rukama kada se lomila utakmica Čikaga, što je on najbolje znao da iskoristi i oduži se poenima, donoseći pobede svom klubu.
              Originally posted by Brajkula
              Veruj meni, radi kako hoćeš

              Brajkula, 2014. N.E

              Comment


              • #22
                Grupa D


                GRČKA - HELLAS




                Učinak Grčke na Evropskim prvenstvima


                Prvi svoj značaniji uspeh na Evropskim prvenstvima, ujedno i debi na medjunarodnoj sceni, Grčka je imala 1949 godine u Kairu, kada je osvojila bronzanu medalju. Ujedno, taj turnir je poznat kao najslabiji s obzirom da je veliki broj reprezentacija odbio da putuje u Egipat avionom, i u toj slabašnoj konkurenciji od 7 reprezentacija (3 afričke), Grčka je zauzela 3 mesto. Od tada će proći veliki broj godina, pre nego što će Grčka postati jedna od najkvalitetnijih reprezentacija u Evropi i svetu.

                Uspon Grčke kreće sredinom 80-ih, predvodjena jednim od najboljih košarkaša Evrope svih vremena, i najboljeg strelca u istoriji evropske košarke, Nikosem Galisem.

                1987. GRČKA

                Godina upamćena kao prekretnica u grčkom sportu, s obzirom da do tada, Grčka nije bila pobednik nekog takmičenja u kolektivnim sportovima. Može se reći da je to bila prekretnica koja je zauvek promenila tok grčke košarke, i usmerila Grčku da malo više obrati pažnju na ovaj sport.

                Grci su bili domaćini, a Italija, Jugoslavija, kao i branioci titule Sovjeti najveći favoriti da osvoje takmičenje. Ali kako to često biva, favoriti na papiru su jedno, a parket nešto sasvim drugo. Nikos Galis, Panagiotis Giannakis, Panagiotis Fasoulas and Fanis Christodoulou i družina uspeli su da u 1/4 finalu izbace Italiju, a Jugoslovene u 1/2 i zakažu finale sa Sovjetima. Nikos Galis im je ubacio 40 poena i svojoj zemlji doneo zlatnu medalju.





                Nikos Galis sa peharom


                1989. godine i prvenstvo u Zagrebu, svima nama dobro poznato, prošlo je u dominaciji naše košarke. Na Grcima je bio veliki pritisak da ponove uspeh iz njihove zemlje. Na prvenstvu su doduše doživeli samo 2 poraza, ali jako ubedljiva. 35 razlike u grupnoj fazi od Jugoslavije, koja ih je takodje porazila i u finalu, sa nešto manjom razlikom, tačnije sa 21-im poenom razlike. Ipak, bilo kako bilo, i ovo je za Grčku predstavljao veliki uspeh s obzirom na skoro 40 godina sušnog perioda od njihove poslednje medalje.

                90-te baš i nisu bile plodonosne što se tiče Grčke, iako je u kontinuitetu imala dobre igre, nije uspevala da ode dalje od polu-finala, a da po njih bude još gore, uvek su gubili meč za treće mesto. Nadali su se da će 1995. ponoviti uspeh od pre 8 godina pred svojim navijačima, što se nije desilo, jer su i tada zaustavljeni u polufinalu od Jugoslavije kao i 1997. od istog protivnika.

                2001. i 2003. nisu bile za ponos, jer su 2001. ispali u grupnoj fazi, dok su 2003. zaustavljeni u 1/4 finalu.

                2005. SRBIJA i CRNA GORA

                Majstori košarke poput Papalukasa, Dijamantidisa, Focisa, Papadopulosa, Carcarisa, na majstorski način su izneli ceo turnir na svojim ledjima. Grupnu fazu se relativno lako rešili u svoju korist i obezbedili prvo mesto, i tek sa plasmanom u nokaut fazu, za njih kreću nešto teže borbe. Grčka je sitnim koracima, i polako mlela pred sobom Izrael, Rusiju, Francusku, da bi na kraju, potpuno razbila Nemačku mašinu, potpuno izbrisavši u narodu poznatu izreku, da sve što je najbolje dolazi iz Nemačke. Najbolja košarka u tim trenucima dolazila je iz Grčke !


                2007. i 2009. godine se vratilo prokletstvo iz 90-tih i Grčka je svoja takmičenja završavala u polu finalu. U oba slučaja, bolja od njih bila je reprezentacija Španije. Ipak, 2009. su uspeli da se domognu bronze, tačno nakon pola veka od svoje prve, i to bronzane medalje. Na jedvite jade su savladali Sloveniju.


                2011. godina je još jedna u nizu za zaborav, jer uprkos dobrom kolektivu, Grčka je ostala bez medalje, završivši takmičenje u 1/4 finalu.

                Grčka pred Evropsko prvenstvo

                - Grčka od ove godine ima novog trenera. U pitanju je Italijan Andrea Trinchieri, koji je sa uspehom predvodio italijanski Cantu sa kojim je osvojio Kup Italije 2012. godine a za najboljeg trenera italijanske lige bio je proglašavan 2010. i 2011. godine. Od 2013. osim reprezentacije, predvodi i Uniks iz Kazanja.

                - Kostas Koufos je u dogovoru sa svojim ličnim trenerom odlučio da ne igra za reprezentaciju Grčke na ovom prvenstvu, kako bi ovog leta što više radio na dobijanju mišićne mase i time popravio svoju igru u odbrani i napadu.

                Sastav Grčke



                Lideri reprezentacije Grčke

                Vasilis Spanulis


                Nije puno potrebno reći o ovom čoveku. O njemu i ptice sve znaju. Osvojio je sve što se može osvojiti u evropskoj košarci. Savršen kombo-bek. Igrač koji će svojim šutom i asistencijama podići nivo igre kod svojih saigrača na maksimumu i svoj tim ako treba sam voditi do pobede. Čovek zbog koga protivničke odbrane nemaju mira kada je on na terenu. Ovaj 31-no godišnji košarkaš ima još mnogo toga da pruži fanaticima ove igre, i to se od njega očekuje i ove godine.

                Antonis Focis


                Ima odličnu visinu za poziciju 4, koja mu dozvoljava šutira skoro preko svakog čuvara. U suštini sve zavisi od ritma, i kada udje u isti, teško ga je zaustaviti. Odlične atletske sposobnosti i neverovatan odraz, kao i brzo pretrčavanje sa jednog na drugi kraj terena. All-around igrač. Odličan sa mi-range pozicija. Solidan dribling koji olako može izbaciti protivnika a zatim poentirati ulazom ili zakucavanjem.
                Originally posted by Brajkula
                Veruj meni, radi kako hoćeš

                Brajkula, 2014. N.E

                Comment


                • #23
                  Grupa D


                  TURSKA - TÜRKİYE



                  Učinak Turske na Evropskim prvenstvima


                  Kao što vam slika sama govori, Turci se nisu baš proslavili sa košarkaškom nacionalom selekcijom. Od samog debitantskog prvenstva 1949. godine u Kairu, Turska nije imala neki značajan uspeh sve dok 2001. godine i turnira održanog u njihovoj zemlji.

                  2001. Turska

                  Zaista jedno dobro prvenstvo za njih. Ajdin Ors je uspeo da sklopi jednu dobru ekipu koju su predvodili Ibrahim Kutalj, Hido Turkoglu, Mehmet Okur, Omer Onan i ostali. U Grupnoj fazi uspeli su da pobede Špance predvodjene Gasolim, Garbahosom, Navarom. Zbog tebe pobede su Turci bili pobednici svoje grupe s obzirom da su imali identičan skor kao i Španci, 2 pobede i poraz. Turci su sačekali dodatno razigravanje te su za protivnike u 1/4 finalu dobili uvek nezgodne Hrvate koje su uspeli da eliminišu na kraju i zakažu duel sa Nemačkom u polu finalu. Na krilima turskih fanatika, Turci su uspeli da savladaju i Nemce i obezbede istorijski uspeh, plasman u finale i borbu za medalju. Ipak, prevelik zalogaj je bila naša reprezentacija, tadašnja Jugoslavija, koja je bez mnogo problema pobedila Turke. Turska je naravno malo žalila zbog tog poraza, ali ne previše s obzirom da su osvojili svoju prvu, i ispostaviće se do sada jedinu medalju na Evropskim prvenstvima iako se mislilo da će od tada turska košarka krenuti uzlaznom putanom.



                  Turska pred Evropsko prvenstvo

                  - Bogdan Tanjević se vratio na klupi Turske, sa kojom je 2010. godine osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Turskoj. Veliki stručnjak, i jako dobar tim nagoveštavaju možda prijatno iznenadjenje i dobar rezultat za Tursku na ovom prvenstvu.

                  - Hido Turkoglu je lider ove ekipe, a nakon svega 11 utakmica prošle sezone u NBA ligi, od njega se očekuje da nastavi sa dobrim utakmicama u dresu reprezentacije.

                  - Turska nema nekih značajnih problema sa povredama igrača te se očekuje da na prvenstvo u Sloveniji ode sa najkvalitetnijim timom kojim raspolaže.

                  Sastav Turske



                  Lideri reprezentacije Turske

                  Hidajet Hido Turkoglu


                  Gospodin "Do-it-all". Svi znamo sve o njemu. Odlična visina za njegovu poziciju, sa lakoćom može dobiti svakog protivnika. Tokom igranja u mladjim selekcijama, oprobao se i na poziciji 1, te mu odlična kontrola lopte nije strana. Sa odlčnim sposobnostima jednog beka, i sa svojom visinom i snagom, Hido predstavlja pravu pretnju unutar samog reketa. All-around igrač. Jednostavno, ne postoji nešto što Hido ne može da uradi. Od velikog je značaja da Hido igra na svom nivou za reprezentaciju Turske.

                  Omer Ašik


                  Konzistentnost Ašika je nešto što Turskoj može pružiti koji ekstra poen više s obzirom na njegove odlične skakače i blokerske mogućnosti. Ašik voli da igra okrenut ledjima prema protivničkom košu, posedujući raznoliki asortiman pokreta, koje koristi kako bi došao do što bolje pozicije da uputi šut ka košu. Odličan skakač koji će u svakom trenutku pokušati da dodje do skoka u napadu dok svoj koš brani kao lav. Igrač koji iz godine u godine konstantno napreduje i ova sezona u Hjustonu je bila dobra za njega, i očekuje se da svoje dobre igre iz NBA lige prenese i na prvenstvo u Sloveniji.

                  Ersan Ilijasova



                  Veoma zahvalan košarkaš. Sa svojom visinom, Ersan igra na poziciji 4, a njegove atletske sposobnosti i visina u kombinaciji od njega čine savršenog skok igrača. Pravi je spot-up šuter, a uz odličan ofanzivni skok, Ersan takodje odlično igra i u tranziciji, koju je doveo do savršenstva od kada se preselio u NBA. Takodje je odličan u pick and roll situacijama. Veoma često može pogadjati iz driblinga s obzirom da ima jako čudnu mehaniku šuta. Sa velikim 3pt mašinama poput Turkoglua i Ilijasove, Turska je velika pretnja za sve protivniče reprezentacije.
                  http://www.draftexpress.com
                  Originally posted by Brajkula
                  Veruj meni, radi kako hoćeš

                  Brajkula, 2014. N.E

                  Comment


                  • #24
                    Grupa D


                    FINSKA - FINLAND



                    učinak reprezentacije Finske na Evropskim prvenstvima


                    Finska, verovatno jedna od najslabijih reprezentacija na ovom takmičenju, se kroz istoriju nije mnogo puta plasirala na završnicu Evropskih prvenstava. Najviše nastupa, čak 9 od 13 vezala je u post ratnom periodu i to u periodu od 1951. do 1967. godine. Nakon toga, sledi period stagniranja, sa povremnim učešćem na prvenstvima Evrope, konkretno 1977. u Belgiji, 1995. u Grčkoj i 2011. u Litvaniji. Finska je na ovo takmičenje došla kao drugoplasirana reprezentacija grupe E u kojoj je pored Finske bila Poljska koja je završila na prvom mestu, zatim reprezentacija Belgije, Švajcarske i Albanije.

                    Najveći uspeh reprezentacija Finske ostvarila je 1967. godine kada je bila domaćin Evropskog prvenstva. Na tom prvenstvu, Finska je zauzela 6. mesto.

                    Sastav Finske



                    Lider reprezentacije Finske

                    Peteri Koponen



                    Peteri je 4 godine branio boje Virtusa iz Bolonje pre nego što je potpisao 2012. ugovors sa Himkijem za koji igra i danas. Bio je bioran kao 30. pik prve runde 2007. godine od strane Filadelfije koja ga je prosledila dalje Portlandu. Portland je kasnije prosledio Koponena Dalasu. Ipak, on nije odigrao ni 1 minut u najjačoj ligi na svetu.

                    Smatrao se za velikog talenta, sa predispozicijama da postane najbolji nordijski košarkaš svih vremena. Ima odličan pregled igre što mu omogućuje da uputi pravovremeni pas otvorenom saigraču bez obzira koliko taj pas teško izgledao iz ugla običnog posmatrača. U njegovom stilu je pas na prvom i drugom mestu, a tek na trećem dolazi šut. U odbrani odlično pokriva linije dodavanja i odbrana bez lopte je još jedan plus u njegovom rezimeu. Solidan timski defanzivni igrač, sa dobrom visinom da brani protivničke bekove prilikom šuta. Na prvi pogled ne izgleda snažno, što u prvi mah vara protivnike. Bez problema ulazi u jake duele bez žalbi na eventualnu grubu igru protivnika na obe strane terena. Ono što ga čini još boljim je psihička jačina, i nijedan trash talk igrač ne može da ga izbaci iz ravnoteže. Brz, stabilan odraz prilikom šuta i visok luk izbačaja. Pravi sportsman, i igrač koji brzo kapira sve trenerove zamisli sa željom da konstantno uči i napreduje iz dana u dan.

                    Inače treba napomenuti da za Finsku nasutpa i košarkaš Budućnosti iz podgorice Gerald Lee
                    Originally posted by Brajkula
                    Veruj meni, radi kako hoćeš

                    Brajkula, 2014. N.E

                    Comment


                    • #25
                      Grupa D


                      ŠVEDSKA - SWEDEN



                      Učinak reprezentacije Švedske na Evropskim prvenstvima


                      Švedska, rame uz rame sa Finskom spada u grupu najslabijih reprezentacija na ovom prvenstvu. Svo plasman na Evropsko prvenstvo izborili su kroz kvalfiikacionu grupu B u kojoj su zauzeli drugo mesto iza Nemačke, a još čak 2 tima imali su isti bodovni saldo na kraju grupne faze kao Švedska. Reprezentacije Bugarske i Azerbejdžana, ali je ipak Švedska otišla direktno na prvenstvo zbog bolje koš razlike. Pored njih, u grupi je bila i reprezentacija Luksemburga.

                      Švedska je 2003. godine bila domaćin Evropskog prvenstva, ali joj to nešto naročito nije pomoglo s obzirom da je zauzela 16. tj. poslednje mesto na tom prvenstvu. Kao što vidite, Švedska je veliki broj prvenstava propustila, samo 2x su uspeli da se plasiraju uzastopno na dva velika takmičenja i to 1993. i 1995. godine i davne 1953. i 1955. godine. Njihov najbolji rezultat je 11. mesto sa prvenstva u Grčkoj, 1995. godine.

                      Sastav Švedske


                      Lideri reprezentacije


                      Jonas Jerebko



                      Košarkaš Detroit Pistonsa je samo jedan od dvojice igrača u reprezentaciji koji igraju u NBA ligi. Pre odlaska na draft, igrao je za italijansku Bijelu gde je pružao solidne partije, a jedan meč u letnjem kampu bio je dovoljan da ga skauti primete. Jerebko igra na poziciji 4. i za svoju poziciju i visinu ima jako solidan šut. Igrač koji veoma dobro koristi svoju visinu i snagu kako bi igrao ledjima okrenut prema protivničkom košu sa veoma dobrim horok šutem. Igra jako snažno u odbrani, i dobro brani perimetar, bez da olako ispada u rotaciji prilikom branjenja igrača. Njegovom protivniku ne dozoljava lake poene.

                      Jeffery Taylor



                      Fizički odličan igrač, odlična atleta sa velikim odrazom, i igrač koji voli da efektno završi svoj napad na koš. Veoma dobra kretnja po celom terenu i sposoban da nadmudri celu odbranu i postigne lake poene. Najopasniji je u napadu kada je bez lopte. Dosta se kreće ne bi li sebi našao dobru poziciju za šut. Dosta se kreće po osnovnoj liniji. Tokom igranja na Vanderbiltu, poboljšavao je šut iz godine u godinu. Svom direktnom protivniku nikad ne dozvoljava lake šuteve, i ima odličan predosećaj kada treba po ceni ispadanja iz odbrane kreći u presek linije dodavanja protivnika. Takodje je i tip igrača koji će uvek gledati da doda svom saigraču kod otvorenih šuteva. Dobar skakač, pogotovo u napadu.
                      Originally posted by Brajkula
                      Veruj meni, radi kako hoćeš

                      Brajkula, 2014. N.E

                      Comment


                      • #26
                        Tema je i zvanicno otvorena, udrite.
                        Na celom svetu samo Crvena zvezda

                        Comment


                        • #27
                          Svaka čast momci, baš ste se potrudili.
                          sigpic

                          Pablo Sandoval: A guy can change anything.. his face, his home, his family, his girlfriend, his religion, his God.
                          But there's one thing he can't change... he can't change his passion.

                          Comment


                          • #28
                            Bas ste se potrudili oko teme .

                            Nista . Ne mogu da docekam nasu utakmicu...
                            sigpic

                            Joking around is part of my personality, just who I am. Novak Djokovic

                            Yesterday i was clever, so i wanted to change the world. Today i`m wise, so i`m changing myself.

                            Without error there can be no brilliancy.

                            Comment


                            • #29
                              decki ovo je za svaku pohvalu ...

                              Comment


                              • #30
                                Odlican posao ste odradili

                                Malo objektivno a malo i navijacki, ocekujem od nasih momaka da dodju barem do 1/4 .. Oseticese malo nedostatk dvojice igraca Tea i Lucica .. Ali mislim da mozemo da odigramo dobro u Sloveniji, igrali smo dobro pripremne meceve i verujem da se necemo obrukati.

                                Comment

                                Working...
                                X